Podcast

Toate podcasturile 321Future sunt disponibile aici.


Am discutat cu Alexandru Toma Patrascu (ASUR ) despre ultima carte publicata, “Despre epidemii si vaccinuri” si despre Bucharest Science Festival, aflat acum, in 2020 la a 8-a editie


Doru Castaian: “Cred ca este o greseala sa facem din educatie un soi de fuga, de alergatura nebuna pentru a fi tot timpul in acord cu schimbarile. Am vazut si tipul acesta de conceptie: lumea se schimba foarte repede, prin urmare oamenii trebuie sa fie capabili sa se schimbe la fel de repede, sa se adapteze la schimbarile respective. Eu cred ca este gresita aceasta perspectiva, pentru ca nu vei reusi niciodata sa te schimbi sau sa schimbi ceva suficient de repede pentru a tine pasul. Eu nu cred ca trebuie sa fie un concurs, cred, mai degraba, ca oamenii trebuie sa fie pregatiti sa discearna critic intre ce trebuie sa pastreze si ce trebuie sa schimbe, atunci cand au de-a face cu tot soiul de schimbari serioase in societate. O educatie filozofica si psihologica pentru schimbare cred ca este fundamentala.”


Cat de repede vor ajunge masinile autonome pe sosele si care sunt provocarile la care trebuie sa gaseasca soplutii cei care lucreaza in acest dormniu? Cateva raspunsuri in discutia cu Pompilian Tofilescu.


Liviana Tane: “Stii vorba aia, cartea te face neprost? Dincolo de aceasta, cartea te face nemanipulabil, te face sa gandesti cu capul tau si cred ca ne-ar salva de multe dintre discutiile care in ultima vreme au inceput sa acopere spatiul public. Am invata sa privim lucrurile in profunzime, sa le punem intr-un context, sa putem sa-i ascultam pe ceilalti, sa putem sa-i intelegem pe ceilalti. Asta fac cartile pentru noi, sunt limbajul universal care ar trebui sa ne faca sa ne apropiem mai mult unii de altii.



Adrian Sonka: Copiii, in primul, rand trebuie sa se intoarca catre stiinte. (…) Ne trebuie profesori de fizica, profesori de matematica. Copiii ar trebui, daca sunt buni, sa fie, intr-un fel, impinsi de la spate sa faca asta. Si chiar daca nu sunt asa de buni, nu e asa de greu sa faci fizica sau matematica. Nu neaparat sa faca astronomie, cat fizica, fizica te duce catre astronomie, catre chimie, catre alte domenii.


Marcel Bartic: “Copilul trebuie sa invete, de pilda, apropo de examene, ca nu-i nimic rau in a gresi. Nu stiu de ce noi, adultii, ca suntem profesori, ca suntem parinti, le prezentam copiilor ca este rau sa gresesti. Nu e nici de dorit, evident, dar daca tot s-a intamplat, nu e nici o nenorocire, o iei de la capat! Asta e o lectie pe care as insista eu mai mult in scoli, cum sa inveti sa o iei de la capat. Noi avem cultul perfectiunii, nu trebuie sa gresim niciodata… N-ar fi mai frumos, de pilda, daca i-am invata pe copii ca tuturor ni se intampla sa gresim, cu totii avem esecuri, toti trecem prin momente dificile? E o lectie mult mai valoroasa decat obsesia de a lua o nota cat mai mare la un examen, mai mult sau mai putin relevant.”


Dumitru-Dorin Prunariu: “Faptul va vezi Pamantul de la inaltimi cosmice, ii vezi nu numai frumusetile dar si fragilitatea lui, vezi cat de tare este ranit de activitatile omului – defrisari, poluare, zone intregi afectate de incedii, inundatii – toate acestea te impresioneaza. Dar ceea ce te impresioneaza cel mai mult din spatiul cosmic este subtirimea atmosferei terestre. In atmosfera se desfasoara toate procesele vii, aici traim de cand ne nastem pana murim, aici traiesc plantele, insectele, animalele, tot ce este viata este legat de atmosfera.


Alec Balasescu: “Tocmai pentru ca este o chestie programabila, intr-adevar ii introducem biasurile noastre. Dar sa spui ca vei putea crea inteligenta artificiala neutra fata de biasuri este un pic deplasat pentri ca noi nu putem, noi insine, sa ne debarasam de biasuri, sunt naturale, parte din procesul de aculturatie, le avem cu totii. Putem deveni constienti fata de ele si putem actiona incercand sa le eliminam sau reducandu-le efectele, dar nu putem scapa de ele.”


Dan Dinu: “Planeta asta nu are nevoie de noi, noi avem ne voie de planeta. Daca noi am disparea maine, in urmatorii 30-40 de ani planeta isi revendica totul, cladiri, autostrazi, absolut tot ce am construit, si merge mai departe. Planeta nu este aici ca sa ne faca noua o favoare, este pur si simplu casa noastra, si daca noi nu o protejam, daca noi ne batem joc de ea si nu intelegem sistemele care o sustin si care o fac viabila, potrivita sa sustina viata, efectiv “dam cu planeta de gard” cum imi place mie sa spun.