23 septembrie 1846: confirmarea existentei planetei Neptun

23 septembrie 1846: confirmarea existentei planetei Neptun

Istoria cautarilor celei de-a 8-a planete din sistemul solar incepe cu Galileo Galilei care observase deja, in 1613, o “stea” care isi schimba pozitia, in mod ciudat.

Existenta acestei planete, situate dincolo de Uranus a fos prezisa si pozitia sa a fost calculata de mai multi astronomi, dand nastere chiar la o disputa stiintifica pentru intaietate. Astronomul francez Urbain Le Verrier facuse calcule complicate bazate pe anomaliile orbitei planetei Uranus, impartasindu-le cu colegii din lumea stiintifica. In acelasi timp matematicianul englez John Couch Adams ajunsese la aceleasi concluzii, pe care le comunicase doar colegilor de la Cambrigdge.

Astronomul german Johann Gottfried Galle a stiut, deci ,exact unde trebuie sa indrepte telescopul si astfel a reusit sa confirme vizual existenta planetei Neptun, in data de 23 septembrie 1846. Este remarcabil ca devierea fata de pozitia calculata a fopst mai mica de 1°.

A 8-a planeta de la soare este un gigant gazos a carui compozitie este asemanatoare cu planeta alaturata, Uranus, adica o combinatie de hidrogen, heliu, dar si compusi precum apa sau metanul. De altfel prezenta metanului este cea responsabila de frumoasa culoare albastra a suprafetei. In interioul planetei se presupune ca este o aglomerare de roci si gheata, Atmosfera lui Neptun este destul de agitata, aici se estimeaza ca vantul ajunge la cea mai mare viteza din sistemul solar adica 2100km/h.

Neptun are si un sistem de două inele care insa sunt fragmentate si dificil de observat, existenta lor fiind sugerata inca din 1968 si confirmata deVoyager 2.

Penrtu fotografii uimitoare cu planeta Neptun, consultati site-ul NASA.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *