Cristian Presura este Doctor in fizica al Universitatii din Groningen, cercetator, inventator, scriitor, Laureat al Premiului Academiei Romane pentru Fizica. În 2003 este angajat în cadrul diviziei de cercetare a companiei olandeze Philips, unde dezvolta prototipul pentru senzorul optic capabil sa masoare pulsul, integrat acum in ceasurile inteligente (smartwatch). Este foarte cunoscut in Romania datorita canalului sau de youtube pentru popularizarea stiintei si demistificarea informatiilor din domeniul fizicii. Locuieste in Olanda, si este tata a trei copii.
321Future: De ce fizica? Ce v-a atras spre domeniul acesta, pentru ca multi dintre copiii de gimnaziu si liceu sunt un pic speriati de subiectul fizica. Ce v-a placut la fizica si de ce ati ramas pe aceasta traiectorie in continuare?
Cristian Presura: Dar sa stii ca si eu sunt ca ei, pentru ca eu am fost corijent la fizica.
321Future: Nu cred!
Cristian Presura: Ba da, am fost corijent pentru ca m am certat cu profesorul, pentru ca profesorul voia sa mi explice fizica doar cum era in manual si mie mi se parea ca se poate face si altfel, si e mult mai frumos daca o faci altfel. Si atunci a fost o cearta, ca sa zic asa publica, cu cancelarie, o poveste lunga, am scapat pana la urma. Dar urma sa nu pot sa dau bacalaureatul si sa ajung la facultate…
Pana la urma totul s-a terminat cu bine, dar eu am facut mai intai Facultatea de Electrotehnica din cauza asta, pentru ca, dupa toata aceasta intamplare, nu mi am mai adus aminte, ca sa zic asa, de faptul ca eu am descoperit de fapt fizica la tara.
Momentul in care ma uitam la stelele de pe cer a fost momentul cand mi-am spus “uite ce mare e universul… eu vreau sa stiu pe ce lume traiesc“. Fizica, pentru mine, a insemnat cosmosul la inceput, si mai apoi a insemnat pur si simplu “sa inteleg pe ce lume traiesc”.

Ei, insa de la intamplarea cu profesorul de fizica am facut Facultatea de Electrotehnica, dupa care, in anul al III-lea am intalnit un alt profesor foarte bun si el mi a pus in mana o carte, Fizica moderna de Richard Feynman, si am citit-o si mi-a placut asa de mult incat am zis ca “eu asta trebuie sa fac in viata”. Mi-am regasit, ca sa spun asa, pasiunea pentru cosmos si pentru fizica. Si am terminat Facultatea de Electrotehnica, m-am angajat ca inginer la Institutul de Fizica Atomica si am facut in acelasi timp si Facultatea de Fizica la zi, a doua facultate.
321Future: De unde se vede ca pasiunea gaseste un mod de a se insinua in viata, daca este cu adevarat importanta.
Cristian Presura: Da, desi nu cred ca este asa de simplu, pentru ca este vorba si de intamplare. Daca nu-l intalneam pe al doilea profesor nu stiu ce se putea intampla. Dar da, intr-adevar, cand ai o pasiune, pana la urma ea iese la suprafata.
321Future: Si daca mi ati povestit deja o poveste pe care chiar nu o banuiam si mi se pare foarte interesanta, mai aveti vreo alta poveste amuzanta sau interesanta din fizica?

Patent inregistrat cristian Presura
Uite, de exemplu eu am inventat la un moment dat acest senzor, am facut prima demonstratie si am pus pe piata un senzor care masoara pulsul, este un senzor optic integrat in ceasurile inteligente, care acum este purtat de sute de milioane de oameni. Fizica pe care am folosit o acolo a fost foarte simpla. Cu toate ca am invatat fizica cu mare placere si am invatat Teoria Relativitatii si mecanica cuantica, si asa mai departe, pentru a face senzorul acela nu am avut nevoie de teoriile lui Einstein. A fost oarecum o surpriza si ramane o surpriza, pentru ca fizica pe care o folosim astazi, noi, inventatorii, este o fizica foarte simpla, este de obicei fizica electricitatii si magnetismului. Fizica viitorului, fizica, de exemplu, a cromodinamicii cuantice, adica fizica din interiorul neutronilor si din interiorul protonilor, o stim, adica ii stim toate ecuatiile, dar nimeni, acum, nu face vreo inventie sau vreo inovatie cu ea.
Ceea ce iarasi mi se pare paradoxal, si stau asa si ma gandesc cum va fi fizica pe viitor atunci cand oamenii vor merge la serviciu, sa inventeze folosind nu electricitatea si magnetismul, ci folosind cromodinamica cuantica. Oare cum o sa arate lumea respectiva? Imi imaginez ca va fi mult, mult diferita, si nu stiu daca cineva si-o poate imagina cu adevarat. Dar lucrul asta se va intampla in viitor.
321Future: Daca tot mi-ati povestit despre acest ceas si de felul in care integram noi fizica in viata de zi cu zi, m-ar interesa o explicatie. De ce este interesanta fizica pentru noi si pentru copii? Pentru ca, odata ce le va place fizica, vor descoperi un univers extraordinar…
Cristian Presura: Sunt doua lucruri, unul este de ce ne-ar interesa si al doilea este cum putem sa facem fizica atractiva pentru copii.
Ideea este ca la ora actuala suntem inconjurati de tehnologie si tehnologia a fost posibila datorita fizicii. Intre timp au mai aparut si alte stiinte, chimia, biologia, pe care eu de obicei le privesc ca pe o fizica mult mai grea. Daca la fizica am cateva ecuatii, cand iau celula si vad cat de complexa este ma gandesc: ” biologii si geneticienii trebuie sa fie niste oameni mult mai inteligenti decat fizicienii, sa faca lucrurile astea”. Deci, cumva, este un sistem fizic mult mai complex.
Dar revolutia a inceput cu fizica, pentru ca ne a adus primele legi pe care le am inteles, legea atractiei gravitationale a lui Newton, legea electricitatii, a magnetismului si de aici totul s-a rostogolit ca un bulgare si a crescut. Odata ce am inteles legile fizicii am putut sa intelegem mult mai bine si legile chimiei, am adaugat la asta si legile biologiei iar in plus, stiind fizica am putut sa construim tehnologie, adica aparate de masura, aparate electrice, microscoape, care iarasi ne-au permis sa imbunatatim cunoasterea si sa construim celelalte aparate medicale care ne ajuta. Fizica este cea care a pornit bulgarele asta al cunoasterii iar acest bulgare al cunoasterii il vedem astazi in tehnologia din jur.
Astazi traim mult mai mult decat traiau inaintasii nostri pentru ca acum avem tehnologia, avem aparate medicale, stim sa ne aparam de riscuri atunci cand apar, si cand se poate, bineinteles. Deci traim intr-o societate tehnologica si fizica ne intereseaza in primul si in primul rand pentru ca depindem de ea. In momentul cand pui un aparat in priza trebuie sa stii ca priza respectiva are o tensiune electrica foarte mare si trebuie sa eviti orice scurtcircuit sau contactul cu apa, pentru ca altfel iti pui viata in pericol. Deci trebuie sa cunosti elemente de baza de fizica, in viata de zi cu zi.
Acum, a doua intrebare este “Cum sa-i facem pe copii sa fie atrasi de fizica?”. In esenta copilul este atras, este curios, noi nu trebuie sa-i distrugem acea curiozitate. Si i-o distrugem, in general, indopandu-l cu tot felul de informatii, fie la scoala, fie in alte parti, noi crezand ca daca el stie acele informatii el va fi cel mai bun, cel mai destept copil si o sa se descurce mai bine. Daca este indopat si nu primeste informatiile respective cu bucurie, daca nu este ajutat sa le descopere singur, el va ajunge sa urasca chestia respectiva, Si asta se intampla partial si la fizica pentru ca multi copii in clasa a IX-a se rup de fizica. De ce se rup de fizica? Pentru ca dau acolo de ecuatii, de lucruri abstracte, si nu i mai intereseaza. Si e pacat ca se rup de fizica pentru ca sunt foarte multe lucruri frumoase in fizica.
Deci, ce trebuie facut? In primul si in primul rand informatiile pe care le dam copiilor trebuie rarite, trebuie alese, pe copii trebuie sa-i lasam sa se joace! Daca unui copil ii cade un ou din mana sa nu l certam imediat, “Ce-ai facut, ti-a cazut oul din mâna, n-ai fost atent”, mai bine ii spunem “Uite un experiment de fizica, tocmai ai descoperit legea gravitatiei a lui Newton, orice obiect cade catre Pamânt, pentru ca este atras de Pamânt, de ce n-a cazut oul acela in sus catre tavan? Tocmai ai descoperit, cu oul tau, legea gravitatiei!”
Si deci, daca ii ajutam pe copii sa inteleaga lucrurile astea frumoase, pas cu pas, fara sa-i fortam, ei, ajutati fiind, descopera natural fizica si se indragostesc de ea. Bineinteles, nu trebuie sa exageram, nu toti copiii si nu toti oamenii sunt facuti pentru fizica, unii sunt atrasi de alte lucruri din natura. Dar e important ca macar pe cei care sunt interesati de fizica sa nu-i pierdem.

321Future: Daca extrapolam de la fizica la celelalte stiinte si la actualitate, la viata din ziua de azi dominata de social media si de un continut foarte efemer si relativ, ca sa zic asa. Cum vedeti rolul stiintei, sau ce sa facem pentru ca oamenii sa se bazeze mai mult pe stiinta?
Cristian Presura: In esenta, un rol aici il are sistemul educational si scolile, in particular, au o problema peste tot in lume, pentru ca, din pacate, nu reusesc asa de bine sa-i entuziasmeze pe copii si sa i atraga spre stiinta, sa o descopere in mod natural. Acesta este lucrul cel mai important si aceasta este generatia care trebuie tintita, generatia copiilor. Pentru ca, daca pana la 20 de ani nu te-a interesat stiinta, este foarte putin probabil ca dupa aceea te va interesa. Mecanismele esentiale ale stiintei se reduc la o singura propozitie, “Gandeste cu mintea ta!“, deci daca nu ai invatat lucrul acesta, prin intermediul stiintei – sa gandesti cu mintea ta – vei avea probleme mai tarziu. Pentru ca dupa 20 de ani omul nu se mai schimba. Si din aceasta cauza, parerea mea este ca nu prea mai poti face mare lucru cu stiinta dupa o anumita varsta, am zis 20, poate 25 de ani. Parerile oamenilor sunt formate, oamenii nu se mai schimba, si daca incerci sa impui stiinta vei obtine un razboi, si e neplacut pentru societate. De aceea cel mai important lucru care se poate face este sa te concentrezi pe generatiile tinere, pe ele sa le educi, in speranta ca peste 20-30 de ani impactul lor se va vedea in societate, Deci este o strategie pe termen lung, nu este vorba despre ceea ce poate face un partid politic azi.
321Future: Educatia este singura cale pentru a imbunatati cu adevarat viata noastra dar din pacate la noi, in Romania, dupa cum stiti, sistemul educational are o inertie imensa, Si, desi se tot schimba in fiecare an, schimbarile nu sunt in aceasta directie. Si atunci ma intreb daca pot face ceva parintii…
Cristian Presura: Da, din fericire rolul parintilor a inceput sa fie mult mai important in educatia copiilor, fata de cum era acum 30 de ani sau acum 50 de ani, ca sa nu zic acum 70 de ani. Lucrurile acesta s-au schimbat foarte mult in Romania in ultimele cateva zeci de ani, si in bine. Copilul este foarte important intr-o familie si asta e foarte bine.
Ce pot sa faca parintii? In primul si in primul rand sa ii ajute sa descopere bucuria cititului, adica sa stea cu ei si sa citeasca cu ei atunci cand sunt mici. Pentru ca daca parintii stau pe tableta si pe social media, si eventual îi dau si telefonul mobil copilului, ca sa scape de el, sa stea si el acolo intr-un colt, mai tarziu se pot intreba de ce copilul nu gandeste, de ce copilul nu citeste, de exemplu.
Deci, parintii, la inceput, pot sa stea cu copiii, pot sa citeasca impreuna, pentru ca ei sa descopere bucuria cititului si bucuria descoperirii cu mintea lor. Copilul, cand citeste o carte, isi imagineaza adeseori mai bine decat si-a imaginat autorul. Copilul, cand citeste o carte, invata ca din cand in cand sa se opreasca si sa-si imagineze cu mintea lui. Deci este un antrenament si o bucurie. Si daca copilul descopera aceasta bucurie, nu numai bucuria cititului ci si bucuria imaginatiei din citit, atunci va purta cu el bucuria asta si, asa cum spuneam, va invata sa gandeasca cu mintea lui. Acesta este primul pas pe care pot sa-l faca parintii, si stiu ca este foarte greu, si eu am trei copii. Acum, ce este drept, copiii mei sunt mari, dar imi dau seama ca e greu. Deci acesta este primul punct, sa îi ajute la citit.
Apoi, pot sa-i ajute sa descopere lucruri impreuna, pot sa faca experimente acasa cu copiii. Sunt tot felul de chestii, am cumparat si eu pentru copiii mei si faceam si eu cu ei experimente acasa. Nu costa foarte mult. Si pot spune, “hai sa facem impreuna niste experimente”. Dar iarasi, trebuie sa stea cu ei. Pot sa-i incurajeze pe copii, cand sunt mai mari, sa mearga la diverse cluburi, sunt cluburi de astronomie, astrocluburi, in diferite orase.
In esenta, ce trebuie sa faca parintele nu e ceva de neimaginat, trebuie doar sa se ocupe de copilul lui, sa se întrebe care este cea mai buna strategie, sa se gandeasca cum poate sa-i pastrestreze curiozitatea, interesul. Iar apoi, bineinteles, este lupta cea mai mare, cu scolile. Dar acestea sunt lupte pe care le duce orice parinte.
321Future: Ce ne asteapta in viitor, ce se va intampla frumos in fizica? Stiu ca sunt foarte multe de descoperit dar acum partea aceasta experimentala a fizicii este din ce in ce mai dificila pentru ca s-a ajuns foarte departe in interiorul atomului. Si, totusi, care sunt teoriile care urmeaza sa se confirme, care sunt descoperirile pe care le asteptati in urmatorii 20-30 de ani?
CERN, acceleratorul de particule. Sursa foto Devon Rogers – Unsplash
Cristian Presura: Intotdeauna este riscant sa spui, dar cert este ca la ora actuala se fac multe descoperiri in astrofizica, nu numai pentru ca am trimis sateliti si telescoape in spatiu, dar si pentru ca am imbunatatit metodele de procesare a datelor, de procesare a imaginilor. La ora actuala descoperirile acestea se fac la Galati, pentru ca un elev din Galati s-a conectat la un telescop din sudul Spaniei si s-a uitat pe cer si a descoperit o exoplaneta…
321Future: Serios? O sa caut elevul din Galati…
Cristian Presura: Da, pentru ca are aceasta capabilitate de a accesa telescoape din lume si poate face procesarea acasa. Nu trebuie sa ai telescopul respectiv in curte. Desi, cei din Galati au si telescoape… Si mai este un astroclub foarte bun la Tecuci.
Deci descoperirile se fac astazi in astrofizica, si intr-adevar, in laboratoare nu prea mai putem face descoperiri de fizica fundamentala, atentie, vorbesc de fizica fundamentala, pentru ca ne trebuie echipamente foarte mari. In schimb in laboratoare se pot face intotdeauna descoperiri in fizica materialelor, descoperiri in tehnologie, in inventica, inovatii si lucrurile acestea iarasi pot schimba lumea. Acum se descopera superconductivitatea la temperatura camerei, si asta tine de fizica materialelor. Asta inseamna ca vom avea …
321Future: Computere mai rapide?
Cristian Presura: Da, de mii de ori mai rapide, pentru ca ele vor folosi superconductori la temperatura camerei. Deci inca se va inova si se va inventa foarte mult cu fizica pe care o cunoastem astazi. Imi este greu sa spun cum va arata peste 30 de ani…
Cred ca inteligenta artificiala, ceea ce se numeste acum inteligenta artificiala, pentru ca inca nu este chiar atat de inteligenta, va schimba oarecum fata societatii, imagineaza-ti ca vom avea masini care vor merge singure, si lucrul acesta cred ca se va intampla in 30 de ani. Asta va fi o revolutie, inteligenta artificiala, analiza datelor…
321Future: Computerele cuantice vor deveni realitate?
Cristian Presura: Computerele cuantice, inca nu sunt sigur. S-ar putea sa avem computere cuantice, poate peste 30, poate peste 50 de ani, si ele iarasi vor revolutiona lumea. Dar nu sunt asa de sigur, din cauza problemelor, inca tehnologice pe care le vad in calculatoarele cuantice, si nu stiu daca este realist sa-ti imaginezi daca in 30 de ani oamenii vor avea computere cuantice acasa. Imi e si mie greu sa mi dau seama daca asta este posibil. Dar daca vine cineva foarte inteligent si rezolva probleme fundamentale, cum este de exemplu coerenta cuantica, cum e corelarea cuantica la distanta mai mare, cum este cresterea numarului de qbiti, deci daca rezolva cineva cateva probleme fundamentale, atunci da, vom avea computere cuantice acasa.
321Future: Nici nu am simtit cum a trecut timpul, va multumesc mult, a fost extraordinar de pasionant, sper din toata inima sa mai putem discuta in viitor…
Cristian Presura: Multumesc si eu!