Revista Nature a publicat recent rezultatele unui experiment realizat in spatiu, in Cold Atom Lab atasat de Statia Spatiala Internationala (ISS), Acesta este folosit pentru studiul si dezvoltarea tehnologiilor avand la baza fizica cuantica (quatum technologies) in conditiile de microgravitatie de pe orbita. In acest mediu special cercetatorii pot explora idei si pot realiza experimente aflate la frontiera fizicii cunoscute, in domeniul materialelor super-reci (ultracold matter) pentru a dezvolta tehnologii de vârf: laseri, semiconductori, superconductori, tranzistori.
Condensatul Bose-Einstein se poate obtine atunci cand atomii sunt adusi la o temperatura atat de scazuta incat se comporta ca un tot unitar, “este ca si cand si-ar da mana si s-ar comporta ca un singur obiect armonios” dupa cum spunea fizicianul DaviD Aveline (NASA). Daca acest experiment s-ar realiza in conditiile gravitationale de pe Pamânt atomii ar trebui mentinuti intr-o “capcana” magnetica suficient de puternica pentru a contracara efectul gravitatiei. In schimb, in spatiu, in conditii de microgravitatie, aceasta constrângere dispare iar capcana magnetica poate fi “slabita” permitand norului de atomi sa se expandeze, racindu-se. Se obtin astfel temperaturi mult mai scazute decât ar fi posibil pe Pamânt, pana la o zecimi de milionimi de grad Kelvin (adica extrem de aproape de zero absolut).

Un alt avantaj oferit de Cold Atom Lab este ca, in conditii de microgravitatie masuratorile se pot realiza pe o perioada mai lunga de timp, de pana la 1.1 secunde, comparabil cu fereastra de oportunitate oferita de laboratoarele terestre, de doar 40 de milisecunde. Astfel masuratorile realizate asupra acestei stari speciale a materiei pot fi mai sensibile si mai corecte.