Steaua Kepler 160 are o planeta asemanatoare cu Terra

Steaua Kepler 160 are o planeta asemanatoare cu Terra

Astronomii au descoperit de curand doua noi planete in sistemul planetar al stelei Kepler 160 (cunoscuta si sub numele KOI-456 sau KIC 7269974) folosind telescopul spatial NASA. Steaua Kepler este la 3141 ani lumina distanta de noi, in constelatia Lira, are o dimensiune cu 12% mai mare decât Soarele nostru si doar cu 1% mai luminoasa.

In 2010 astronomii descoperisera deja doua planeta masive care se roteau in jurul stelei pe orbite foarte apropiate, numite Kepler 160b si Kepler 160c. Kepler 160b este de 1.7 ori mai mare decat Pamântul iar Kepler 160c este de 3.1 ori mai mare decât Pamântul, ambele fiind foarte “calde” datorita apropierii de stea.

De curand, prin observatii astronomice si calcule matematice (derivand din variatiile orbitale ale Kepler 160c) specialistii au conchis ca in jurul stelei orbiteaza nu doua, ci patru planete. Kepler 160d este o planeta masiva cu perioada orbitala intre 5 si 50 de zile dar cea de a patra planeta este cea care a entuziasmat specialistii.

Kepler 160e este de 1.9 ori mai mare decât Terra si are o perioada orbitala de 378 de zile, de unde se poate de duce ca expunerea la soarele ei este asemanatoare cu a Pamântului, cantitatea de caldura si lumina fiind similare, Dupa toate probabilitatile Kepler 160e se afla in zona habitabila sau “Goldilocks zone“*, cea cu temperatura care pare optima pentru dezvoltarea vietii. Desi aceasta planeta pare un pic prea mare, fiind de aproape doua ori mai mare decât Terra, combinatia intre dimenisunea ei, distanta fata de stea, perioada orbitala si faptul ca steaua este asemanatoare cu Soarele o fac sa fie foarte speciala si oarecum familiara.

Pana acum exoplanetele descoperite se roteau in jurul altor tipuri de stele, pitice rosii (red dwarf), si aveau sanse mici de a fi habitabile (piticele rosii emit cantitati mari de radiatii care ar face viata improbabila in apropiere).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *