Râu rosu in Siberia, urmare a unei deversari

Râu rosu in Siberia, urmare a unei deversari

Râul Daldykan din regiunea arctica a Rusiei Norilsk a devenit rosu, in urma unei deversari chimice fara precedent. Fima Norilsk Nickel a negat initial ca ar fi sursa acestui incident ecologic, dupa care si-a recunoscut responsabilitatea. In urma ploilor abundente din aceasta perioada se pare ca un baraj de filtrare ar fi cedat, lasand cantitati imense de lichid rezidual sa ajunga in apele râului, ceea, ce a si produs aceasta colorare neobisnuita,

Activitatile miniere sunt intense in aceasta zona, situata in interiorul cercului polar, orasul Norilsk fiind unul din orasele cele mai reci de pe planeta. Activitatea miniera a inceput acolo acum 74 de ani, dupa identificarea unor depozite subterane importante de nichel, cupru si paladiu.

Nu este prima data cand aceasta fabrica gigantica, un mare poluator al zonei, a fost implicata intr-un incident ecologic, ea fiind in atentia presei si a organizatiilor ecologice de mai multi ani. Incidentul precedent, de o mai mica amploare, s-a produs acum doi ani, moment in care firma se angajase sa ia masuri importante pentru limitarea poluarii si indepartarea efectelor acesteia.

Exploatarea de nickel de la Norilsk. Sursa foto industryabout.com

Dupa spusele companiei, aceasta noua deversare de apa reziduala din procesul metalurgic contine sari de fier si nu prezinta pericole majore pentru oamenii din regiune sau pentru fauna.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *