Transformarea digitala este procesul care utilizeaza tehnologii digitale pentru a modifica si imbunatati activitatile unei firme sau experienta clientilor, pentru a se adapta noilor tendinte din piata. Transformarea digitala inseamba reimaginarea unei afaceri, mai mult decat mici schimbari punctuale. Nu este vorba doar dfe a trece la dosare de hartie la dosare informatizate ci de un flux al proceselor de business reinventat. Transformarea digitala a unei companii trebuie sa porneasca de la client, punand nevoile acestuia pe primul plan si construind in jurul acestora schema intregii afaceri.
Simpla trecere de la analog la digital, de la un “traseu al hârtiilor” la baze de date si aplicatii online se numeste digitalizare, si acest proces ajuta la regasirea mai rapida a informatiei si dsitribuirea ei mai departe. Dar, de multe ori, stocarea datelor pe computer este oarecum similara cu stocarea fizica si, desi munca se simplifica, aceasta nu se schimba semnificativ. Pe masura ce tehnologia a evuluat oamenii au inceput sa-si doreasca sa o foloseasca in al mod, sa schimbe nu numai viteza cu care fac lucrurile ci si modul in care acestea se realizeaza.
Pasul spre transformarea digitala implica o schimbare majora care aduce beneficii in procesul de luare a deciziilor, in relatia cu clientii sau poate chiar sugera o noua activitate sau linie de business. De exemplu social media nu a aparut pentru a lua locul traditionalelor call-center dar acum poate fi utilizata ca un canal traditional pentru a oferi un serviciu mai bun si mai multa valoare adaugata clientilor.
In acest moment nu exista o limita la ce poate aduce transformarea digitala, limita este doar cea impusa de imaginatia celor care o pun in practica. Noua viteza de comunicare 5G, noile retele de sateliti si IoT (internetul lucrurilor) vor aduce noi schimbari semnificative, neimaginate inca.