Despre inovatie, cu Oliviu Matei

Despre inovatie, cu Oliviu Matei

Pe Oliviu Matei l-am cunoscut acum 13-14 ani, pe vremea cand voiam sa pornesc o afacere cu un magazin online. Am ales firma lui pentru ca oferea o solutie inovatoare, un model de site personalizabil si asistenta. Relatia pe care am avut-o cu firma Holisun a fost excelenta, am descoperit oameni determinati sa livreze servicii ireprosabile, cu foarte multa disponibilitate si atentie pentru dorintele clientilor. Am urmarit apoi evolutia firmei de-a lunul anilor, convinsa ca vor ajunge departe. Si au ajuns, intr-adevar, departe.

Oliviu matei – Holisun. Sursa foto: Gazeta de Maramures

321Future: Voi sunteti una din firmele mici private care face inovatie “pe bune” si cercetare in Romania, o pasare rara. Cum ati facut, cum ati ajuns aici? De unde ati pornit si care este secretul?

Oliviu Matei: Cam in orice activitate 90% cel putin este rutina, daca nu 95%, lucru care mie nu mi-a placut deloc. Si atunci am vrut sa facem inovatie. Daca vrei sa vinzi ori ai capacitate de vanzari foarte buna si vinzi, ori faci ceva inovativ si noi asta stim sa facem. Eu sunt si profesor universitar, conduc si doctorate, deci practic cercetarea este o a doua natura, poate chiat prima natura, la noi in firma, nu numai la mine.

321Future: Si cum gasesti oameni care vor sa faca asta?

Oliviu Matei: Oamenii sunt incantati, domeniul nostru este un domeniu creativ care presupune o buna cantitate de cercetare, general vorbind. Daca omul descopera ca poate sa se joace, la modul creativ, ca poate gasi noi solutii, noi alternative, lucrurile merg de la sine. Plus ca oricum IT-ul comparativ cu mecanica sau altceva este un domeniu mai nou, mai modern. Dar in domeniul acesta noi incercam sa facem si mai mult, gen realitate augmentata, data mining, inteligenta artificiala.

321Future: Povesteste-mi despre realitatea augmentata, stiu ca voi aveti aplicatii deosebite, chiar si militare.

Oliviu Matei: Exact. Avem o solutie de mentenanta la distanta care presupune ca atunci cand un tehnician are o problema pe care nu stie sa o rezolve isi poate pune ochelarii si comunica cu un centru de suport, cu un inginer, cu un specialist cu mai multa experienta. Expertul de la centrul de suport are acces la toata informatia, in plus vede ceea ce vede tehnicianul din teren si poate sa il ajute in timp real sa rezolve o problema.

321Future: Este o solutie de vedere la distanta?

Oliviu Matei: Este o solutie de vedere la distanta, si chiar si maini la distanta, am putea spune. Aplicatia asta s-a extins, firesc, la un moment dat, in domeniul ordinii publice si al apararii, cu recunoasterea faciala. De exemplu intr-un aeroport sau la un meci de fotbal nu ai cum sa identifici toate persoanele care intra, dar cu ochelarii acestia (acum lucram la chestia asta) putem face recunoastere faciala si astfel se poate identifica un posibil risc infractional. Sigur ca acum asta merge pe domenii, adica la un meci de fotbal vorbim de persoane violente si eventual hoti, daca vorbim de aparare nationala ma intereseaza teroristii.

321Future: Si banuiesc ca poate face legatura direct cu bazele de date si poate face si cautare automata …

Oliviu Matei: Exact. Dar pentru a face cautare intr-un timp rezonabil trebuie sa ai bazele de date segmentate sau macar criteriul. Adica nu ma intereseaza toate infractiunile in acelasi timp ci infractiuni cu un anumit specific.

321Future: Si mai departe cum vezi realitatea augmentata, cum se poate dezvolta, mi se pare ca aplicatiile pot fi infinite….

Oliviu Matei: Absolut infinite. Adica in primul rand ai informatia la indemna, si cu telefonul ai informatia la indemana dar cand ai informatia in ochelari… Eu de cate ori imi pun ochelarii imi aduc aminte de Robocop sau de Teminator. In ochelari apare informatia despre un anumit aspect…

Acum, de exemplu, implementam un proiect de cercetare pentru managementul multimilor, adica sunt manifestatii sau meciuri de fotbal sau multimi mari si cu ajutorul dronelor care transmit informatia la ochelari se pot identifica persoanele care au nevoie de ajutor, persoane cu dizabilitati, persoane cazute sau alte lucruri de genul acesta.

321Future: Mi se pare ca multe din proiectele voastre au aceasta componenta de implicare sociala, am vazut proiecte pentru medici, am vazut un catalog scolar inteligent… Cum ati ajuns la componenta sociala, fiind firma privata, adica nu sunteti obligati sa o aveti.

Oliviu Matei: In mod categoric nu, dar intr-adevar avem o componenta mare sociala. Avem relatii foarte bune cu institutiile de invatamant din ciclul presoclar, scolar, universitare, cu medici… Apropo, cele mai multe vanzari sunt in educatie si dupa aceea, relativ aproape sunt ONG-urile.

321Future: Deci pana la urma lucrurile se misca in educatie?

Oliviu Matei: Da, se misca bine de tot. Acum, sigur, educatie nu inseamna doar invatamant preuniversitar, in invatamantul universitar se misca lucrurile foarte bine, si de asemeni in life-long learnig, 

321Future: Invatare continua. Cand am vorbit cu Nansi Lungu, el spunea ca suntem una din tarile care acorda prea putina atentie invatarii continue, odata ce s-a terminat scoala.

Oliviu Matei: Este foarte corect. Apropo, nu stiu daca stii ca cei care sunt traineri, cei care organizeaza cursuri castiga mai mult decat cei pentru care se organizeaza aceste cursuri. Adica practic acesti traineri castiga cel mai mult din domeniul respectiv.

321Future: Si elevilor care sunt acum in scoala, la inceputul claselor gimnaziale sau in liceu, ce sfat le ai da, pentru ca lumea in care vor profesa ei nu va mai fi la fel cu cea de azi? Care sunt lucrurile esentiale, cum ar trebui ei sa se orienteze?

Oliviu Matei: Nu copiii trebuie sa se orienteze, parintii trebuie sa se orienteze. Noi ramanem in urma, nu copiii. Copiii asimileaza firesc, foarte usor, tehnologii noi. Copiii mei folosesc tehnologia absolut intuitiv si imi arata mie lucruri noi pe telefoanele mobile.. Cand le am aratat ochelarii inteligenti colegilor lor, la scoala – un adult ar zice “wow” – li s-a parut absolut firesc. Adica au mintea muilt mai deschisa si se adapteaza mult mai usor.

321Future: Tu, ca parinte, cum abordezi subiectul acesta cu copii tai, cum le explici ca viitorul va fi diferit, sau le explici asta? Ce calitati vrei sa incurajezi la ei?

Oliviu Matei: Singurele lucruri pe care le stimulez la ei sunt pe partea de principii si valori, skill-urile si le dobandesc si sunt obligati sa se adapteze la tehnologie dar partea de principii ma intereseaza in mod deosebit, adica corectitudine, seriozitate, responsabilitate si lucruri de genul acesta. Asta incerc sa educ.

321Future: Nansi Lungu spunea ca lucrurile esentiale sunt autonomia si curiozitatea.

Oliviu Matei: Asa este, dar ei au curiozitatea implicit.

321Future: Da, important este sa nu-i descurajam.

Oliviu Matei: Exact. Cu autonomia mie mi-e mai greu pentru ca eu sunt usor dependent de copiii mei, eu sunt, nu ei. Dar curiozitatea…îi las sa exploreze.

321Future: Si pentru scoala ce sfaturi ai da, cum am putea face scoala mai atragatoare?

Oliviu Matei: Copiii mei au voie sa mearga cu telefonul la scoala, fac anumite lectii cu telefonul. Este fantastic, mie mi se pare extraordinar. Noi tot timpul blamam telefonul dar ei pur si simplu se adapteaza si implementeaza anumite lucruri.

321Future: Pana la urma este o unealta, depinde cum il folosesti.

Oliviu Matei: Ti-ar place ca cel mic sa fie plin de noroi si sa nu stie sa puna mana pe telefon? Asta e lumea, pe vremea mea umblam prin noroi la tara acum ei se joaca pe telefon. Sigur ca trebuie sa faca si altceva, sigur ca trebuie sa faca si miscare, dar nu ii mai poti tine departe de tehnologiile actuale.

321Future: In lumea de azi nu le mai poti respinge pentru ca fac deja parte din viata. Si ultima intrebare: lumea priveste cu o oarecare suspiciune inteligenta artificiala sau progresele din nanotehnologie. Parerea ta care este?

Oliviu Matei: In 2002 cand am terminat eu facultatea, apropo, am terminat Inteligenta Artificiala, am studiat in Olanda, in Amsterdam. Si cand m-a intrebat o fata din camin de acolo ce studiez si am zis ca Inteligenta Artificiala, a inceput sa râda si a zis “Ce, filmul?” Atunci a avut Steven Spielberg un film care s-a numit AI cu un robot care s-a indragostit, in 2000-2001. Pe atunci chestia asta era la nivel de cercetare si la nivel de Science Fiction, acum e realitate si noi am studiat chestia asta.

Acum, dincolo de imaginatia tuturor cu AI care va controla lumea, avantajele sunt uriase, De ce? Pentru ca îi da omului libertatea sa impinga lucrurile mai departe pentru el. Daca acum 200 de ani omul facea toata munca fizica, apoi a aparut aburul si partea mecanica, au eliminat o parte din munca fizica, dupa care a aparut electronica si s-a eliminat o parte si mai mare din munca fizica. Apoi au aparut calculatoarele si au eliminat o parte din munca intelectuala, oamenii nu au mai trebuit sa faca acele calcule de rutina, fara valoare adaugata, s-au putut concentra pe lucruri mai avansate iar acum apare inteligenta artificiala si oamenii vor da in grija Inteligentei Artificiale lucruri si mai avansate, iar ei vor tinti si mai departe. Valoare adaugata maxima.

321Future: Lumea se teme ca multe joburi vor disparea din cauza inteligentei artificiale, dar se pare ca acum se dezvolta joburi in domeniul machine learning.

Oliviu Matei: Despre asta e vorba. Tot timpul ma intreb ce as fi fost eu daca m as fi nascut acum 200 de ani? Probabil as fi fost un muncitor, as fi facut munca fizica, acum facem munca mai intelectuala iar copiii nostri, sau urmasii nostri, o sa faca munca si mai intelectuala, si mai rafinata, si mai informata.

321Future: Deci pana la urma viitorul aduce un rafinament al muncii si o mai mare libertate?

Oliviu Matei: Exact!

321Future: Multumesc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *